“De driewieler was meteen weg”

Door verslaggever Roel Pauw

De 24-jarige Mardin Karim, 'onze vrouw' in Noord-Irak, is de afgelopen dagen druk bezig geweest met het uitdelen van de spullen die de stichting van haar moeder in Nederland had verzameld. Het gaat om kleding, schoenen en wat speelgoed.

"De christelijke vluchtelingen zitten er relatief goed bij: zij worden in Suleimaniya door geloofsgenoten opgevangen", zegt Mardin. Een groot kerkgebouw met marmer op de vloer is met kleden in aparte 'huisjes' verdeeld. Veel privacy hebben de bewoners niet, maar ze hebben wel een fatsoenlijke slaapplek en als er stroom is, kan de televisie aan.

Filmpjes gewist

De jezidi's zijn slechter af. Zij staan er alleen voor en wonen in een tentenkamp op een kale, winderige vlakte, ver buiten de stad. "Overdag is het smoorheet. En soms is er geen water. Mensen zijn boos omdat ze voedsel krijgen dat al over de houdbaarheidsdatum is. Ze denken dat hun kinderen er ziek van worden. Een functionaris in het kamp wilde niet dat ik er filmpjes van maakte. Dat was niet aardig voor de regering, zei hij. Opnames van babymelk die over de datum was, moest ik wissen waar hij bij stond."

Wanneer ze langs gaat bij de tenten van de jezidi's krijgt ze de gruwelijkste verhalen te horen. "Kinderen vertellen me bijna zonder emotie dat hun moeder is vermoord of dat hun vader is onthoofd. Ik probeer sterk te zijn als ik dat hoor, maar het raakt me natuurlijk ontzettend als een kind me zoiets vertelt. En er is niemand met wie ze kunnen praten, want iedereen heeft dat soort dingen meegemaakt. Ik denk dat ze de impact van wat hun overkomen is nog niet echt kunnen beseffen."

"Daar komt gedonder van"

Dan is daar nog de driewieler. Die ging een maand geleden ook mee de vrachtwagen in en de voorspelling die moeder Parwin toen deed kwam uit: hier komt gedonder van. "Iedereen wilde erop. Mijn moeder zei tegen de kinderen dat iedereen er vijf minuten op mocht rijden, maar het jongetje dat als eerste aan de beurt was nam hem mee en verdween meteen uit beeld. Ik vraag me af of hij nog heel is. Vandaag heb ik een bal gekocht, kunnen ze met z'n allen gaan voetballen."

Bron: nos.nl

Comments are closed.

error: Content is protected by Shali Creations!!